
1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum. 1995 yılında, yine ODTÜ’de yüksek lisans programını tamamlayarak psikolojide uzmanlık derecesi aldım. Lisans eğitimimi “şeref”, yüksek lisans eğitimimi “yüksek şeref” derecesiyle tamamladım.
Meslek hayatıma, yüksek lisans yaptığım dönemde, TRT Susam Sokağı programında Psikolog olarak başladım, aynı dönemde, ODTÜ’de, çocuk kitaplarında kullanılan dilin incelenmesi konusunda, Gelişim Psikolojisi alanında yapılan akademik bir araştırmada görev aldım. İncirlik Hava Üssü CMF American Hospital’da ve VKV Amerikan Hastanesi’nde kapsamlı projelerde Sosyal Psikolog unvanıyla çalıştım. Sağlık Psikolojisi kapsamında, 10 psikologdan oluşan ekibimle “Türkiye Migren Taraması” projesinin yöneticiliğini yaptım.
Yüksek lisans tezimde geliştirmiş olduğum ve geçerlilik güvenilirlik çalışmalarını yaptığım “Görünüşe İlişkin Öz-değer Ölçeği” ODTÜ’de, Spor Psikolojisi doktora programında bir meslektaşım tarafından değerlendiriliyor. Ayrıca insan kaynakları firmalarınca kullanılan bir ölçeğin daha geçerlilik güvenilirlik çalışmalarını yaparak Türkçeleştirdim. Otuz yıldır, Psikoterapist ve Sosyal Psikolog olarak hizmet vermekteyim.
Çalışma Alanlarım; Çocuk, Ergen ve Yetişkin Psikoterapisi, Grup Terapi ve Aile Psikoterapisidir.
Çeşitli ulusal dergi ve gazetelerde çok sayıda bilimsel makalem, deneme ve öykülerim yer aldı. Üniversite ve liselerde sayısız söyleşiye katıldım. Oyun ve Masal Terapisi, Gelişim Psikolojisi, Edebiyat ve Psikanaliz, Psikanalitik Okuma, Yazı Terapisi, Nesiller Arası Aktarım, Toplumsal Travmalar, Siyaset Psikolojisi, Sanat Psikolojisi ve Örgüt Psikolojisi alanlarında, ulusal ve uluslararası konferanslarda, kongre ve sempozyumlarda bildiri sundum, seminerler verdim; sivil toplum örgütlerinin eğitim programlarında gönüllü çalışmalar yürüttüm.
1996 yılında profesyonel anlamda yazmaya başladım. Psikoloji ve Edebiyat alanlarında, pek çok radyo ve televizyon programına konuk oldum. İlk şiirim, 16 yaşımda, ulusal bir gençlik dergisinde yayımlandı. Yine 16 yaşımda, 1986 yılının “Dünya Barış Yılı” ilan edilmesi vesilesiyle katıldığım, “Barış Mektupları” yarışmasında, üçüncülük ödülü aldım. İki sene süreyle, Mario Levi’nin yazı atölyesi çalışmalarına devam ettim.
2015 yılında “Bu Gece İstanbul” adlı şiir kitabım çıktı. 2012 yılında basılmış olan, 5 kadın ve 5 erkeğin psikoterapi öykülerinden oluşan “Kâğıt Kayıklar” adlı öykü kitabım, bir üniversitede Psikoloji ve Edebiyat bölümlerinde ders kitabı olarak okutuldu. Yine 2012’de yayımlanan “Sarı Sıcak Bir Yolculuk” adlı eserim, dünyada, bir danışanın ağzından yazılmış ilk Psikanalitik Psikoterapi romanı olması vesilesiyle, dünyanın tüm seçkin üniversitelerinde ve kamu kütüphanelerinde bulunan “Who is Who” adlı uluslararası çalışmada yer aldı.
Ayrıca 2008’de yayımlanmış; “Turunç ile Benek”, “Bodurcuk”, “Yeşil Domates Domsi”, “Bebipen”, “Tosbidik ve Despo Dede”, “İmza Perisi” adlı altı masal kitabım ve “Geveze Karga ile Birdenbine Masallar” isimli, ailelere ve eğitmenlere yönelik hazırladığım, psikolojik bir rehber kitabım var. Masal kitaplarım, ODTÜ’de 2013 yılında yayımlanmış olan bir yüksek lisans tezinde, bir meslektaşımın çalışmasında değerlendirildi.
Yayıma hazırlanan 30 yeni masal kitabım var. Psikoterapi öykülerinden oluşan yeni bir sosyal psikolojik inceleme kitabımın hazırlıklarını da sürdürmekteyim.
2015 yılında kurmuş olduğum, Şebnem Kartal Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, 5 yıl süreyle “Psikolojinin Alanları” ve “Oyun ve Masal Terapisi” konularında mezun ve öğrenci arkadaşlarıma eğitimler verdim.
Türkiye’nin ilk Masal Terapisi ekibini kurarak çalışmalar yaptım. Aynı ekiple, farklı sivil toplum kuruluşlarına projeler üreterek gönüllü hizmetler sunduk. Psikoloji biliminin tüm topluma yararlılığı konusunda projeler üretmeye devam ediyorum.
Mavi İletişim Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri’nde Psikoterapist ve Sosyal Psikolog olarak çalışmaya devam ediyorum.
Uzman Psikolog – Yazar Şebnem Kartal