top of page

Ghosting Nedir?

  • Şebnem Kartal
  • 5 Kas 2024
  • 2 dakikada okunur

Ghosting, ilişkide bir tarafın ilişkiyi, birden gerekçesiz olarak kesmesi durumudur. Ghosting yapan kişi ilişkiyi bitirmeden ortadan kaybolur, karşı tarafı yok sayar veya bazen de çok kısa bir süreye yayarak bitirir.


Elbette eskiden de görülen bu durum son yıllarda teknolojinin gelişimiyle artmıştır. Eskiden insanlar arkadaş, dost, akraba, komşu aracılığıyla bir araya geliyorlardı. Oysa şimdi sosyal medya aracılığıyla çok rahatlıkla bir araya gelebiliyorlar ve sonsuz bir seçenekleri var. Dolayısıyla bazı insanların, ilişkide olduğu kişileri harcaması çok daha kolay bir hale geliyor.

 

Ghostingin belirtileri vardır. Örneğin birlikte olduğunuz kişi sizin ilgi alanlarınızı çok gözetmez. Bir araya geldiğiniz ortamlarda sizden çok etrafıyla ilgilenir. Telefonuyla oynar. Sıklıkla randevuları son dakika iptal eder ya da hiç haber vermeden randevulara gelmez. Mesaj attığınızda uzun süre size dönmez, bazen döner, siz hemen arkasından tekrar mesaj atarsınız bu sefer ona dönmez ya da ertesi gün ya da 1-2 gün sonra döner. Hatta size hiçbir gerekçe göstermeden, açıklama yapmadan telefonundan ve sosyal medyadan engellemiş bile olabilir.

 

Eğer o ilişkiyi bitirmeden, siz ilişkiyi bitirmeye kalkarsanız bu sefer o sizin üstünüze düşmeye başlar. İlişkinin ilk başındaki gibi size ilgi göstermeye, sizinle sık iletişim kurmaya çalışır, buna aldanmayın çünkü ilişki tekrar başladığında aynısını gene yapacaktır ve sonunda hiçbir açıklama yapmadan bir ghost gibi yani bir hayalet sevgili gibi ortadan kaybolacaktır.

 

Ghostinge maruz kalan kişiler, kendilerini değersizleştirilmiş, beğenilmeyen, sevilmeyen kişiler olarak algılarlar. Ve kendilerine olan özgüvenleri azalır. İlişkinin bitiminden kendilerini suçlarlar, bir yerde bir hata mı yaptım diye düşünürler. Yeni ilişkiler kurmakta zorluk çekerler, sürekli böyle durumlara maruz kalacaklarını düşünürler.

 

Siz de böyle bir duruma maruz kalıyorsanız, karşınızdakinin bir ghoster olduğunu düşünün ve yaptıklarını kişisel algılamayın. Bunu sadece size değil herkese yapacaktır. Her zaman herekse tıpkı bir hayalet sevgili gibi davranacaktır.

 

Ghostinge maruz kalmamak için ilişkinin ilk başında karşı tarafla aranızda sınır olmalı, kendinizi hemen ilişkiye teslim etmemelisiniz. Ghostinge maruz kalan kişilerin geçmişlerinde sağlıklı bir bağlanma yoksa çocukken aileden ayrılmak zorunda kaldılarsa, arkadaş ilişkilerinde ya da aile ilişkilerinde incinip yaralandılarsa, herhangi biri tarafından dışlandılarsa ghostingden daha çok etkilenirler.

 

Eğer bir ghosting mağduruysanız hiçbir şekilde hayalet sevgiliyle yeniden bir araya gelmek için çaba harcamayın onu sosyal medyadan takip etmeyin. Bu size kendinizi ancak değersiz hissettirecektir. İlişkiniz yeniden başlasa bile aynı şeyleri tekrar yaşayacaksınız.

 

Birdenbire yok olmak, psikolojik bir manipülasyondur. Ghosting yapan kişilerin psikolojik sorunları olabilir. İnsanların duygularıyla oynamaktan hoşlanıyor olabilirler. Narsistik kişilik özelliklerine sahip olabilirler. Yeterince medeni olmayabilirler ya da biriyle yakınlık kurmakta ve bir ilişkinin sorumluluğunu üstlenmekte güçlük yaşayabilirler.

 

Ghosting sadece karşılıklı ilişkilerde olmuyor, sanal ortamda başlayıp biten ilişkilerde de görülebiliyor. O kadar sık yaşanıyor ki artık sanata da konu oluyor. Sinema, tiyatro ve kitaplarda bu konu sık sık işleniyor.


Eğer bir hayalet sevgiliyseniz ya da bir hayalet sevgiliye maruz kaldıysanız böyle konular ile ilgili yazılar okuyup kendinizi toparlayabilirsiniz. Eğer işin içinden çıkamadıysanız bir psikologdan yardım alabilirsiniz.


Sevgiyle ve sağlıkla kalın,

Şebnem Kartal

Uzman Psikolog – Yazar

 
 
 

Comentarios


DSC_0374.jpg

Hakkımda

1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum. 1995 yılında, yine ODTÜ’de yüksek lisans programını tamamlayarak psikolojide uzmanlık derecesi aldım. Lisans eğitimimi “şeref”, yüksek lisans eğitimimi “yüksek şeref” derecesiyle tamamladım.

E-mail listeme kaydolun

bottom of page