Mobbing Nedir?
- Şebnem Kartal
- 4 Ara 2024
- 2 dakikada okunur
Mobbing Türkçe’de yıldırma, bezdirme ya da psikolojik şiddet olarak tanımlanmaktadır. Fakat mobbing kelimesi, o kadar çok bilinen bir kavram haline gelmiştir ki herkes mobbing demeyi tercih etmektedir. TDK’ya göre din, dil, ırk, yaş, cinsiyet fark etmeksizin üstler, astlar ya da meslektaşlar tarafından başka kişilere karşı psikolojik şiddet uygulanan bir süreçtir.
Bireyin kendisini ifade etmesine engel olmak, ona hakaret etmek, sürekli yaptığı işi ya da başka özelliklerini eleştirmek, lakap takmak, alay etmek, bağırmak, azarlamak, sözünü kesmek, sürekli takip etmek, tehdit etmek, dışlamak, kendini işe yaramaz hissettirmek ve suçlamak, diğer çalışanlarla sosyal iletişimini kesmek ve mesleki engeller koymak, iş performansının düşürmek, gereksiz iş yükü yüklemek, bilgi saklamak, işle ilgili eğitim fırsatlarından mahrum bırakmak gibi davranışlarda bulunmaktır. Bir ya da birden fazla kişiye veya gruplara uygulanabilir.
Mobbing hep üstler tarafından yapılıyor gibi görülebilir, ki çoğunlukla böyledir. Ama pozisyon olarak daha aşağıda olan kişiler de üstlerine mobbing uygulayabilirler.
Mobbing uygulanılan kişilerin fiziksel ve psikolojik sağlıkları etkilenir. Stres, kaygı, depresyon, okb, anksiyete, özgüven kaybı, değersizlik hissi, baş ağrıları, uykusuzluk, iştah kaybı gibi sorunlar yaşarlar. Mobbinge maruz kalan kişilerin özellikleri daha çok üstün yeteneklere sahip olmalarıdır. İş hayatında başarılıdırlar ve etkin rol alırlar, organizedirler, yaratıcıdırlar ve ilkelere sadık kalırlar, dürüsttürler.
Mobbing uygulayan kişiler ise çoğunlukla özgüven eksikliği olan, narsistik kişilik özellikleri bulunan, sürekli taktir edilmeye ihtiyaç duyan, kibirli, aşırı rekabetçi, sürekli başkalarının yaptıklarına özenen kıskanç kişilerdir.
Mobbing en az altı ay sürer, ama mağdurlar müdahale etmek için daha uzun süre sabreder ve dayanırlar. Tek bir olayla sınırlı kalmaz, genelde sistematik olarak devam eder ve bilinçli olarak yapılır. Bazen mağdurlar fiziksel olarak da tacize maruz bırakılabilirler. Bu fiziksel şiddet genel olarak küçük dokunuşlardan ağır tacizlere kadar uzanabilir.
Mobbingle karşı karşıya kaldıysanız iş yerinden yardım isteyin, insan kaynaklarına ve üstlerinize başvurun. Bu durumdan kurtulmak için, mücadele edin çünkü mobbing sadece bulunduğunuz iş yerinde değil, her yerde karşınıza çıkabilir. Eğer mümkünse mobbingle ilgili delil toplamaya ve size mobbing uygulayan kişiyle ilgili size yaptıklarına dair kayıt tutmaya çalışın.
İş yerlerinde mobbinge karşı alınabilecek çeşitli önlemler vardır. Kurumlar tarafından çeşitli eğitimler düzenlenebilir, açık iletişim politikaları geliştirilebilir, çalışanların şikayetlerini iletebilecekleri güvenli alanlar oluşturulabilir. Bunun dışında, mobbing davranışları sergileyen kişilere karşı toleranslı davranmamak da etkili yöntemler arasında yer alır. (Palmahukuk.com)
Sevgiyle ve sağlıkla kalın,
Şebnem Kartal
Uzman Psikolog – Yazar
Comentarios