top of page

Tırnak Yeme Davranışı

  • Şebnem Kartal
  • 11 Eki 2024
  • 2 dakikada okunur

Çocuklarda tırnak yeme davranışı, parmak emme gibi bir uyum ve davranış bozukluğudur. Herhangi bir dönemde görülebilir ama genellikle üç dört yaşlarında ve erkek çocuklarda ortaya çıkar. Son yıllarda ergenlik döneminde de ortaya çıkmaya başlamıştır. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörler bu davranış bozukluğuna yatkınlığı artırabilir.


Zorlayıcı deneyimler ve travmalar yaşayan, aşırı baskıcı anne baba tutumlarına ve otoriteye maruz kalan çocuklarda daha çok ortaya çıkar. Eğer aile içindeki yetişkinlerden birisi veya bir kardeş, kuzen tırnağını yiyorsa çocukta modellemeden dolayı görülme sıklığı artar. 


Herhangi bir psikolojik sorunu olan, okul ve arkadaş sorunu yaşayan çocuklarda daha çok görülür. Bunun dışında akran zorbalığı gören, aile ve arkadaşlar arasında kıskançlık ve çatışma yaşayan, cezalandırıcı, baskıcı durumlara, sözel ve fiziksel şiddete maruz kalan çocuklarda daha çok görülür.


Ayrıca, ilgisizlik, sevgi eksikliği, güvensizlik, kardeş kıskançlığı, gelişimsel zorluklar, utanma ve sıkılma, çocuğun fiziksel ve duygusal gereksinimlerinin yeterli derecede karşılanmaması, anne-baba ayrılığı ya da boşanma da çocuklarda tırnak yemeye neden olabilir.


Tırnak yeme davranışını durdurmaya çalışırsanız tam tersi pekişir. Tıpkı parmak emme davranışında olduğu gibi çocuğa bu davranışı yapmaması konusunda ısrar etmemek gerekir. Çocuğun bu davranış bozukluğu yüzünden suçlanmaması ve aşağılanmaması gerekir.


Tırnak yeme davranışını ortadan kaldırmak için uygulanan yanlış yöntemler, sadece çocuklarda davranışın pekişmesine ve artmasına değil aynı zamanda yeni uyum ve davranış bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca bu yanlış yöntemler çocukla aile arasındaki iletişimi bozabilir. Örneğin; ceza vermek, sürekli fiziksel ve sözlü ifadelerle davranışı engellemek ya da uyarmak, sevdiği bir şeyden yoksun bırakmak, yapılmasından hoşlanmadığı bir şeyle tehdit etmek, parmaklarına acı biber sürmek, parmaklarına boya, uhu vb. maddeler sürmek, çocuğun ellerini bağlamak, eline koluna vurmak.


Son zamanlarda tırnak yeme davranışının küçük çocuklarda ve ergenlerde görülme sıklığı çok fazla artmıştır. Çocuğunuzun böyle bir sorunu varsa, bir çocuk ve ergen psikoterapistinden yardım almayı ihmal etmeyin. Küçük çocuklarda tırnak yeme davranışında oyun terapisi çok etkin bir yöntemdir.

 

Sevgiyle ve sağlıkla kalın,

Şebnem Kartal

Uzman Psikolog – Yazar

 

 
 
 

Comentarios


DSC_0374.jpg

Hakkımda

1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum. 1995 yılında, yine ODTÜ’de yüksek lisans programını tamamlayarak psikolojide uzmanlık derecesi aldım. Lisans eğitimimi “şeref”, yüksek lisans eğitimimi “yüksek şeref” derecesiyle tamamladım.

E-mail listeme kaydolun

bottom of page