Grup Terapisi
Zorlayıcı deneyimleri olan, yaşamlarında olumsuzluklar ve sorunlar yaşayan, rahatsız edici duygu, düşünceleri ve davranışları olan kişilerle yapılan bir terapi yöntemidir. Özellikle sosyalleşmekte sorun yaşayan, ilişkisel ve iletişim sorunları olan bireyler bu terapiden çok yarar sağlar.
Danışanların süreç içerisinde sorunlarını paylaşmaları, birbirlerinin sorunlarını dinlemeleri, yalnız olmadıklarını görmeleri, birbirlerinden geribildirim almaları grup terapilerinin en önemli faydalarındandır. Amaç insanların sorunlarıyla ve kendileriyle ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamaktır.

Grup terapisi başkalarıyla etkileşimleri artırabilir bu sayede danışanlar zayıf ve güçlü yönlerini keşfedebilir, özgüven kazanabilirler. Sorunlara ve olaylara, yaşam deneyimlerine farklı bakış açıları geliştirebilirler. Grup terapilerinin bir faydası da aidiyet duygusu sağlamak, başkaları tarafından anlaşılmak, desteklenmek ve onaylanmaktır. Danışanlar zayıf ve güçlü yönlerini fark eder, olaylara farklı bakış açıları geliştirirler.
Terapist grup terapilerinde, tıpkı bireysel terapilerde olduğu gibi yönlendirici olmaz ve çözüm yolları önermez, danışanları yargılamaz ve sorgulamaz. Gruptaki kişilerin ilişkilerine çok gerekmedikçe karışmaz; daha ziyade gözlem yapan ve rehberlik eden bir rolü vardır.
Grup terapisi bazen aynı sorunları olan kişilerle yapılır, buna homojen gruplar denir; bazen de farklı sorunlara sahip olan kişilerle yapılır, buna da heterojen grup denir.
Grup terapilerinin süreleri bazen açık uçludur, bazen de bitiş için süre konulabilir. Seans saatleri 1.5-2 saat arasında değişebilir. Açık ve kapalı gruplar vardır. Kapalı gruplarda grup bir kez kurulduğu zaman yeni bireyler katılamaz, açık gruplarda ise gruptan bir kişi çıktığı zaman yerine başka birey alınabilir. Bu konuda psikoterapistler farklı bakış açılarına sahiptir.
Bireysel terapilerle birlikte yapılan grup terapiler daha yararlı olmaktadır. Danışanın, haftada 1 kendi terapisine, aynı hafta içerisinde ayrıca grup terapisine de katılması kendisi için daha yararlı olur. Böylece terapi sürecinin etkinliği artar.
Grup terapi, birçok rahatsızlıkta kullanılabilir, sadece aşırı öfke problemi olan ve diğer grup bireylerine zarar verme potansiyeli olan bireylerin gruba alınmasında sakınca vardır. Bunun dışında, pek çok ruh sağlığı sorununda, ilişki sorunlarında kullanılan bir yöntemdir. Depresyon, anksiyete ve panik bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, yas problemleri, psikosomatik sorunlar, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozuklukları ve uyku bozukluklarında etkindir.
Ayrıca, ailevi sorunları olan, okul ya da işyerinde problem yaşayan kişilerde, çocuk yetiştirme ile ilgili sorunları olan kişilerde grup terapilere katılmak yarar sağlar. Kendisiyle ilgili farkındalık ve özgüven kazanmak isteyen kişilerde de grup terapi faydalıdır.