top of page

Oyun Terapisi

Oyun terapisi, 2–12 yaş arası uygulanan, çocukların kendi duygu, düşünce ve deneyimlerini aktarabildikleri; gereksinimlerini ifade edebildikleri terapötik bir süreçtir. Oyun Terapisi teknikleri, çocuğun gelişim alanlarını desteklemek, kendisiyle ve yaşamla ilgili farkındalığını arttırmak, beceri ve yeteneklerini görebilmesini sağlamak ve iç dünyasını düzenlemek dışında; çocuklara rehberlik etmek, fiziksel ya da gelişimsel sorunlarının iyileşmesine katkı sağlamak, ya da çeşitli alanlarda eğitimini desteklemek için de kullanılmaktadır.

Oyun terapisi teknikleri, yönlendirilmiş (directive) ve yönlendirilmemiş (non-directive) teknikler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Resim Dersinde Kızlar

Oyun Terapisinin Kullanıldığı Durumlar Nelerdir?

Çocuklarda alt ıslatma, parmak emme, tırnak yeme gibi pek çok uyum ve davranış bozukluğundan başlayarak, öfke, kaygı, korku, kıskançlık, saldırganlık, özgüven eksikliği gibi tüm zorlayıcı olumsuz duyguların giderilmesini kapsar.

 

Bunlar dışında, oyun terapisi yas, kayıp, inatlaşma gibi durumlarda; dürtüsellikte, yeme ve konuşma bozukluklarında, öğrenme güçlüğünde, dikkat eksikliğinde, özel gereksinimi olan çocuklarda ve sınav kaygısı olan çocuklarda iyileştirici ve destekleyici bir süreçtir.

 

Zihinsel ve bedensel engeli olan çocukların yanı sıra, üstün yetenekli ve üstün zekalı çocukların adaptasyonunda; lösemi, diyabet, astım, sedef vb. kronik hastalıklarda kullanılabilir. Oyun terapisinden gelişimsel ve psiko-sosyal sorunların tespitinde; çeşitli yetenek ve becerilerin geliştirilmesinde, boşanma, göç, aile içi şiddet, istismar gibi zorlayıcı yaşam süreçlerinde; çatışma ve terör olayları gibi toplumsal travmalarda ve deprem, su baskını gibi doğal afetlerin yarattığı travmalarda etkin bir yöntem olarak faydalanılabilir.

DSC_0374.jpg

Hakkımda

1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum. 1995 yılında, yine ODTÜ’de yüksek lisans programını tamamlayarak psikolojide uzmanlık derecesi aldım. Lisans eğitimimi “şeref”, yüksek lisans eğitimimi “yüksek şeref” derecesiyle tamamladım.

E-mail listeme kaydolun

bottom of page