Yetişkin - Bireysel Terapi
Yetişkin bireysel psikoterapisi, bir psikoterapist ve bir danışan tarafından yapılan; yeri, zamanı, süresi ve çerçevesi belirli bir terapi tekniğidir. Psikoterapiye etik değerler hakimdir. Yargılayıcı, sorgulayıcı bir zeminde gerçekleşmez, koşulsuz kabulün olduğu bir atmosferde yapılır. Gizlilik kuralları esastır. Terapistin, akıl verici yönlendirici bir tarafı olmamalıdır ve olabildiğince tarafsız olmalıdır. Terapist kesinlikle tavsiye vermez, eleştirel olmaz, danışanın kendini özgürce ifade edebilmesi için güvenli bir ortam hazırlar. Terapist danışanı belirli bir şekilde hissetmeye, düşünmeye ve davranmaya teşvik etmez.
Terapide bir ya da birden fazla ekolle çalışılabilir. Bazı terapistler birden fazla terapi tekniğini aynı anda kullanarak, eklektik olarak çalışmayı tercih ederler. Terapistin yönlendirmesi olmaksızın çalışılır; danışanın kendi doğrularını ve kendi gerçeğini bulmak üzerine kurgulanır. Amaç danışanın kendini gerçekleştirmesidir. Psikoterapi, bir çeşit içsel bir yolculuktur; bu süreçte terapist rehberdir.
Danışanların terapiye başvuru sebepleri farklı olabilir, terapist mutlaka yetişkinin ihtiyaçlarına uygun bir terapi tekniği kullanır.
Bunun dışında, sadece ruhsal bir sağlık sorunu olduğu için değil, aynı zamanda kendine yatırım yapmak için, kendi potansiyelini daha iyi gerçekleştirmek kendi versiyonunun en iyisini yakalayabilmek ihtiyacında olan bireyler de psikoterapiye başvurabilirler.
Bireysel Terapi Ne Tip Problemler İçin Alınabilir?
Bireysel terapi, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, panik atak, yeme bozuklukları, fobiler, tikler, travma sonrası stres bozukluğu, kişilik bozuklukları, uyku problemleri, yeme bozuklukları, iletişim sorunları, özgüven problemleri, kayıp ve yas durumları, odaklanma sorunları, ruhsal çökkünlük, tükenmişlik sendromu, performans kaygısı gibi alanlarda etkin bir biçimde kullanılabilir.
Yetişkin ve bireysel psikoterapi mümkünse haftanın hep aynı günü ve aynı saati yapılmalıdır, görüşmeler düzenli olmalıdır. Terapi süreci 45-50 dakika sürer. Terapinin ne kadar devam edeceği tamamen danışana, çalışılan konulara ve danışanın değişime direncine ve uyumuna göre değişir.
