top of page

Çocuk ve Ergen Terapisi

Çocuk ve ergen terapisi çocukların ve ergenlerin olumsuz duygu, düşünce ve davranışlarına bireysel çözümler üreten çalışan bir psikoterapi tekniğidir. Çocuk ve ergen psikoterapisi, özellikle uyum ve davranış bozukluklarında etkin bir şekilde kullanılır.

Bu uyum ve davranış bozukluklarına örnek olarak; gece korkularını, kaygı bozukluklarını, fobileri, öfke ve saldırganlığı, inatçılığı, alt ıslatmayı, dışkı kaçırmayı veya tutmayı, kekemeliği, tikleri, uyku bozukluklarını, yeme bozukluklarını, tırnak yemeyi, parmak emmeyi (bebeklik dışında), içe kapanıklığı, yalan söylemeyi, çalmayı, kardeş kıskançlığını, cinsel sorunları ve mastürbasyonu verebiliriz.

Çocuk Terapisti

Bunun dışında, boşanma, aile bireylerinden birinin ölümü, çocuk bakıcısının değiştirilmesi, şehir, ev veya okul değişikliği veya yaşam düzeninde herhangi bir değişiklik; okula başlama, kardeş doğumu, anne veya babanın işe başlaması veya çıkması gibi yaşam değişiklikleri çocuklar için duygusal sorunlara yol açabileceğinden çocuk ve ergen terapisi bu gibi durumlarda da etkin bir biçimde kullanılabilir.

Uyum ve davranış bozukluklarına ek olarak, çocuk ve ergenlerde öfke yönetimi, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, anksiyete, fobiler, kardeş kıskançlığı, okul problemleri, sınav kaygısı, öz güven problemleri, aile ve çocuk ergen çatışması gibi çeşitli sorunlar yaşanabilir.

Ayrıca, kaza sonucu veya doğuştan olan engellerin tıbbi tedavilerinin yanı sıra psikolojik destek tedaviye uyumu arttırır. Terapi, ailenin ve çocuğun sorunlarıyla başa çıkmasını kolaylaştırır.

Uyum ve davranış bozukluklarında bazen aileler sağlıksız yöntemlerle sorunu gidermeye çalışırlar. Bu çoğunlukla bir işe yaramaz, hatta tam tersine sorunun giderek artmasına neden olur. Bazen sorun şekil değiştirir ve başka bir forma girer. Örneğin tırnak yeme alışkanlığı olan bir çocuk, bu durumdan kurtulur ama daha sonra gece korkuları başlayabilir.

Uyum ve davranış bozukluklarında aynı anda birden fazla problem yaşanabilir. Örneğin, altını ıslatma problemi olan çocuk, aynı zamanda öfke ve saldırganlık problemi yaşayabilir.

Çocuk psikoterapisinde de, ergenlik psikoterapisinde de çok çeşitli teknikler kullanılabilir. Sanat terapisi öykü masal terapisi, aile terapisi, psikodinamik terapi, bilişsel davranışçı terapi teknikleri…

Ergenlik dönemi, 12 yaş civarında başlar ve 18-21 yaş arasında son bulur. Ergenlik, çocukluk döneminden biraz daha farklıdır; gençler hem fiziksel hem de duygusal olarak değişimler yaşar; bedenlerinde hızlı bir büyüme olur, hormonlarda değişim yaşanır, arkadaşlık ilişkileri hayatlarında büyük bir yer kaplar. Ebeveynlerle, öğretmenlerle, aile büyükleriyle çatışmalar başlar. Bir taraftan da kendilerini keşfetme süreçleri ve kimliklerinde belirsizlikler yaşanır. Aynı zamanda, okul problemleri, sosyal problemler ve akademik zorluklar yaşayabilirler. Bütün bunlar ergenlerin birtakım sıkıntılar çekmelerine neden olur.

Psikoterapistler, gelen danışanın şikayet ettiği probleme göre hangi terapi tekniği uygun görülüyorsa bu terapi tekniği uygulanarak sorunların giderilmesine yardımcı olurlar.

DSC_0374.jpg

Hakkımda

1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum. 1995 yılında, yine ODTÜ’de yüksek lisans programını tamamlayarak psikolojide uzmanlık derecesi aldım. Lisans eğitimimi “şeref”, yüksek lisans eğitimimi “yüksek şeref” derecesiyle tamamladım.

E-mail listeme kaydolun

bottom of page